Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook

tasjes

Zoals we ondertussen allemaal weten kan ontwikkelingshulp hele mooie resultaten opleveren. Maar dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Laten we het zo stellen: ontwikkelingshulp is complex. Je hebt niet alleen te maken met bepaalde problematiek, maar ook met culturele verschillen waar zeker rekening mee gehouden moeten worden. Daarnaast heb je te maken met de geldende regels in een land en in Egypte ook zeker met corruptie.

Ik zal een Zuid-Sinaï voorbeeld geven.
Ergens in de jaren 1990 bedacht de Europese Unie een prachtig project om bedoeïenenvrouwen aan het werk te krijgen. Het heette Fansina, de kunst van de Sinaï. Vrouwen van verschillende stammen kregen een naaimachine of een heel repertoire aan gekleurde kraaltjes en draadjes. De groep met de naaimachine maakte tasjes, portemenneetjes enzovoorts, waarna de andere groep hier versieringen op aanbracht.
Het werk kon thuis uitgevoerd worden. Dat was het mooie ervan. Want vrouwen buitenshuis laten werken is voor de meeste bedoeïenenmannen een stapje te ver.
Het project liep. Er kwam een mooie winkel in St. Katherine. Maar na een tijdje trok de EU zijn handen af van het project en kreeg een bedoeïenendame de leiding. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts. Overal waar je kwam klaagden vrouwen dat ze niet of te weinig uitbetaald kregen, terwijl hun kunstwerken voor flink wat geld verkocht werd. Uiteindelijk liepen conflicten hoog op en is de boel gesloten.

Vandaag de dag zou Fansina hoe dan ook niet lopen. Er zijn namelijk geen toeristen meer om de prachtige handwerken te kopen. We hebben nu dus te maken met andere problematiek, waarbij eerste levensbehoeften centraal staan. Er is geen werk, prijzen stijgen, de omgeving verloedert, water wordt schaarser en de kwaliteit ervan neemt af. Lees hier meer.

Ideeën gevraagd

Als stichting hebben wij tal van ideeën. Dat is het probleem niet. Maar de vraag is wel: wat werkt echt? Om hier achter te komen is het goed om ons huidige ideeënbestand aan te vullen met bestaande ervaringen. Welke hulpprojecten doen het ergens anders prima en zouden in Zuid-Sinaï ook goed kunnen scoren? Of wellicht is er een compleet nieuw, bijzonder idee.

Heb je ervaring in de ontwikkelingshulp of gewoon kennis van zaken? Dan vragen we je met ons mee te denken. Er gebeurt zoveel in de wereld op dat vlak dat het overzicht kwijt is.

Deel je kennis met ons, indien deze voor ons van nut kan zijn. We vragen je dan wel niet alleen even een idee te droppen, maar ook graag even ingaan op het ‘waarom’ en ‘hoe’.

Reageren mag hieronder, of stuur een persoonlijk mailtje naar: hartvoorzuidsinai@gmail.com

Bedankt!

No Comments Yet.

Leave Your Comment

RSS
Follow by Email
Facebook