Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook

Zo nu en dan belichten wij een aantal belangrijke artikelen/boeken/websites voor als je je meer wilt verdiepen in (de problematiek van Noord- en) Zuid-Sinaï. Heus niet allemaal zwaar leesmateriaal waar je neerslachtig van wordt – er is ook gewoonweg interessante literatuur over Sinaï’s bedoeïenen. Meestal wel in het Engels geschreven.

Sinai: Egypt´s Linchpin, Gaza’s
Lifeline, Israel’s Nightmare

Mohannad Sabry

Mohannad SabryTen eerste een vrij nieuw, en helaas ook deprimerend boek van een Egyptische journalist die de afgelopen pakweg tien jaar verslag deed vanuit de Sinaï. Althans, dat probeerde hij. In werkelijkheid, zo onthult Sabry, was en is de Sinaï een no-go-area in de journalistiek. Al onder Mubarak was het niet de bedoeling dat iemand de werkelijke situatie in de Sinaï beschreef.
En die werkelijkheid was niet mooi. Sabry beschrijft hoe met name de bedoeïenen in Noord-Sinaï te maken hadden en hebben met armoede, achterstelling en martelpraktijken. Hij beschrijft gedetailleerd de gebeurtenissen, vanuit verschillende plaatsen en personen, die vanaf 25 januari 2011 in Noord-Sinaï plaatsvonden. Dat de bedoeïenen daar radicaliseerde, en vervolgens de geschiedenis die eraan voorafgaat – waaruit blijkt het beleid van de Egyptische regeringen in de Sinaï alleen maar kon leiden tot radicalisering…

zuid-sinai-en-de-rode-zeekustReisgids Zuid-Sinaï
en de Rode Zeekust

Kim Hartman

Wellicht een beetje flauw om een boekje van mezelf hier te promoten. Er is echter in het Nederlands weinig achtergrondinformatie te vinden over Zuid-Sinaï en in dit compacte boekje wordt een hoop belicht. En daarbij natuurlijk een hoop praktische informatie voor als je een keer die kant op gaat. De bevolking heeft het reuze zwaar, maar als je erheen gaat en de juiste toeristische keuzes maakt, dan doe je in feite al aan ontwikkelingshulp.

Tot slot van deze aflevering een heel belangrijk wetenschappelijk onderzoek van Hilary Gilbert, waarmee marginalisering van Zuid-Sinaï’s bedoeïenen wordt bewezen:

This is not our life, it’s just a copy of other people’s: Bedu and the price of ‘development’ in South Sinai (2011)

Gilbert deed jarenlang onderzoek in heel Zuid-Sinaï, zij het voor 2010. Dat wil zeggen: voor de armoede echt schrijnend werd onder bedoeïenen. Maar zo blijkt, in feite heeft het gros van Zuid-Sinaï’s bedoeïenen het al zwaar sinds voormalig president Mubarak begin jaren 1980 besloot de Sinaï te gaan ‘ontwikkelen’. Ontwikkeling betekende voor de Egyptische overheid enkel economische ontwikkeling. Om dit te realiseren werden bedoeïenen geblokkeerd hun traditionele manier van leven voort te zetten en geweerd van de explosief groeiende arbeidsmarkt.
Kortom, wie echt het fijne wil weten van de aard van en mechanismen achter armoede en marginaliseren in Zuid-Sinaï, moet echt dit onderzoek lezen!

No Comments Yet.

Leave Your Comment

RSS
Follow by Email
Facebook