Kamelenproject

Rashid kamelenprojectDe extreme werkloosheid in Zuid-Sinaï heeft niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren erg nadelige gevolgen. In 2011 is Rashid van Feel-the-desert een project gestart om hongerige, zieke, zwangere en kreupele kamelen in Nuweiba te helpen.

De kameel: een kostbaar bezit
In de toeristische hoogtijdagen bezaten veel bedoeïenen(gezinnen) een kameel. Zo’n kameel was dikwijls de enige (magere) bron van inkomsten. Zo kon hij worden ingezet tijdens woestijnsafari’s of voor korte ritjes voor toeristen langs de kust. Een kostbaar bezit dus – niet alleen vanwege zijn economische waarde, maar ook omdat voor bedoeïenen een kameel veel meer is dan een huisdier. Je kan het vergelijken de gevoelens die (de meeste) paardenbezitters voor hun paarden hebben. Kamelen zijn van oudsher onderdeel van de culturele identiteit van bedoeïenen. Ofwel: de vraag rijst wat er overblijf van die identiteit als bedoeïenen geen kamelen meer bezitten.

Voed ik mijn kameel of mijn gezin?
Helaas moeten veel kamelenbezitters vandaag de dag een veel te moeilijke keuze maken: besteed ik het beetje geld dat ik heb aan eten voor mijn gezin of aan eten voor mijn kameel? Het is logisch dat de keuze dan uiteindelijk valt op het eigen gezin. Omdat er geen voer voor de kameel betaald kan worden, wordt het dier losgelaten om zelf eten te zoeken.

feel-the-desert_kamelenproject04
Plastic voer en aanrijdingen…

De kamelen die dit lot is toebedeeld struinen de vuilnisbakken af in de dichtstbijzijnde Egyptische wijk. Ze eten er veel plastic waardoor ze ziek worden. Andere kamelen worden doodgereden. Dit komt vaak voor, aangezien er in en rondom Nuweiba er altijd veel vrachtverkeer is. De haven van Nuweiba is immers de link tussen Noord-Afrika en de rest van het Midden-Oosten. Zo’n aanrijding is een regelrecht drama: zo’n kameel sterft een langzame dood, en laat zijn bedoeïeneneigenaren berooid achter. Opvang of medische hulp voor zieke of verzwakte kamelen was er niet.

..of naar de slager
Er zijn ook legio kamelen die voor weinig geld aan een slachthuis langs de Nijl worden verkocht. Egyptenaren eten namelijk kamelenvlees. Bedoeïenen daarentegen zeggen: “Ik ga mijn vriend toch niet opeten.”
Zo zijn er de afgelopen jaren heel wat kamelen omgebracht. In het verleden had elk bedoeïenengezin wel een aantal kamelen. Momenteel zijn er in Nuweiba’s Tarabin nog maar drie gezinnen die kamelen bezitten.

feel-the-desert_kamelenproject03

Rashid’s Kamelenproject
Rashid’s Kamelenproject doet er alles aan zoveel mogelijk kamelen een dramatisch einde te besparen. Middels dit project vangt Rashid zieke en zwangere kamelen en kamelen van zeer arme families tijdelijk op zodat zij weer op sterkte kunnen komen, en vervolgens weer kunnen werken. Tevens koopt hij kreupele, aangereden kamelen – die dus niet meer kunnen werken – op, zodat zij met ‘vervroegd pensioen’ kunnen gaan.

De opvangplaats is een vallei vlak achter Tarabin. Deze grote vallei is aan beide kanten makkelijk af te sluiten zodat de kamelen er toch gewoon in het wild kunnen leven. Zo zijn ze bovendien makkelijk medisch te volgen, en is het mogelijk om van tijd tot tijd een goede veearts uit een andere streek te laten komen. Hij kan dan meerdere dieren onderzoeken en helpen.
Ondertussen heeft de bedoeïen vijf kamelen gered.

Met hulp van Stichting Hart voor Zuid-Sinaï is het mogelijk de Kamelenboerderij uit te breiden. Zo is geld nodig om zieke en uitgehongerde kamelen op te kopen, en ze vervolgens te voeden en de benodigde medische hulp te geven. Naast giften van particulieren en fondsen zijn er nog plaatselijke opties voor het project om geld te komen. Zo kunnen babykamelen op de boerderij worden geboren, worden verkocht.

Steun het Kamelenproject!

kameeltje_geboren kamelenproject

Rashid’s kamelenproject: de geboorte van een kameeltje.

 

RSS
Follow by Email
Facebook